Syke barn

Syke barn

Barn blir som hovedregel titt og ofte syke, og de kan også ha høy feber uten å være særlig påvirket av det. Heldigvis går det som oftest raskt over uten annen form for behandling enn kjærlig omsorg. Men det finnes noen tommelfingerregler for hva du skal holde øye med, og når du skal ringe til legen.

Det er viktig at barnet ditt har god allmenntilstand. Det betyr at så lenge barnet drikker, tisser, puster normalt og er vanlig interessert i omgivelsene sine, er det ingen grunn til alarm. Hvis det er problemer med noen av disse tingene, eller hvis barnet er omtåket, sløvt og fraværende, uvanlig blekt eller svært følsom for lys og lyd, skal du kontakte lege.

Få gode råd fra Helsesøster

Lene Møller er leder av den kommunale helsetjenesten i Rødovre kommune i Danmark. Hun er utdannet sykepleier, helsesøster og familieterapeut, og har en Master i helsepedagogikk.

Her kan du se hennes gode råd om pleie av syke barn generelt:

Barn under 1 år

Syke barn under ett år skal først og fremst ha omsorg og være nær foreldrene. De skal få den maten de har lyst på. Hvis du ammer, og barnet ikke spiser, skal du legge barnet til oftere, slik at barnet bare får litt hver gang. Samme metode gjelder for flasken. Hvis de har feber, trenger de ekstra væske i form av vann. De minste barna kan du gi vann på en skje, mens barn over seks måneder godt kan drikke vann av en kopp.

Det er ingen grunn til å ta temperaturen hele tiden på små barn. Det kan forvirre mer enn godt er, fordi temperaturen kan svinge mye. Sørg i stedet for at barnet ditt verken er for varmt eller for kaldt. Du kan kjenne etter i nakken, som skal føles varm, tørr og behagelig. Hvis du kan se eller merke at barnet har det for varmt, kan du bytte ut dynen med et laken til barnet har fått kjølt seg ned litt.

Barn med feber skal ikke sove ute.

Ring til helsesøster

Andre steder her på Pinex.no kan du se når du skal kontakte lege. Men hvis du føler deg usikker eller er bekymret for barnet ditt, kan du alltid ringe til helsesøsteren din. Hun kan raskt hjelpe deg med gode råd og noen oppklarende spørsmål, slik at du kan føle deg trygg med det syke barnet ditt.

Barn over 1 år

Barn over 1 år skal også ha rikelig med vann når de har feber, og ellers spise det de har lyst på. Frukt og havregrøt er eksempler på god mat for syke barn. Varm kakao er godt hvis man har vondt i halsen, og mange barn har også lyst på is når de ikke er friske.

Behøver ikke ligge i sengen 

La bare barnet ditt gå rundt inne og leke slik som han eller hun vil. Barn regulerer selv hvor mye de klarer i forhold til sykdommen sin. De skal ikke ligge i sengen, faktisk er det bedre for dem å være oppe, så lenge de har på varme klær. Pass spesielt på at føttene alltid er varme. Kroppen kan ikke selv holde seg varm når man har feber.

Bli hjemme fra BARNEHAGE/SKOLE 

Hvis barnet ditt har feber, diaré eller kaster opp, skal du holde barnet hjemme. De smitter nemlig og kommer seg raskere hjemme, der de får den omsorgen de trenger. Barn med lett forkjølelse, som ellers er upåvirket, kan derimot gjerne være i barnehagen/skolen.

Hygienen er viktig 

Enten du har syke barn hjemme eller ikke, er den daglige hygiene viktigere enn de fleste er klar over. Undersøkelser har vist at bare ved å vaske hendene tre ganger om dagen, kan vi redusere sykeprosenten med 30 %.

Gode vaner i hverdagen   

Når du har syke barn er det selvfølgelig spesielt viktig å begrense smitten, så her er noen råd som er gode å følge hver dag.

 

Men husk hovedregelen: Vask alltid hendene minst tre ganger om dagen!

Og sørg for at det er lett for barnet å stå ved håndvasken slik at de får vasket hendene. Grunnlaget for gode vaner legges tidlig.