Finn svar på spørsmålene som oftest blir stilt

Her kan du finne vanlige spørsmål og svar angående Pinex (paracetamol) og doseringen av Pinex. Finner du ikke svar på spørsmålet ditt her, kan du bruke feltet nederst på siden for å sende spørsmålet ditt til oss.

Om Pinex

Pinex (paracetamol) er et mildt smertestillende middel som kan kjøpes både med og uten resept på apoteket og på nett. Virkestoffet heter paracetamol.

Pinex (paracetamol) er velegnet til å behandle alle former for lette smerter som f.eks. hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter og muskel- og leddsmerter. Pinex (paracetamol) virker dessuten febernedsettende.

Dosering

Voksne mennesker kan vanligvis ta 0,5 til 1 gram Pinex (paracetamol) 3–4 ganger i døgnet. 1 tablett Pinex 500mg tilsvarer 0,5 g. Altså kan en voksen ta 2 tabletter 500mg 3–4 ganger i døgnet – og aldri mer enn 8 tabletter på ett døgn.


For barn avhenger dosen av alder og kroppsvekt. Du kan få hjelp til å beregne den korrekte dosen med doseringskalkulatoren.

Les mer

Reseptfri medisin skal som all annen medisin håndteres med forsiktighet. Selv en beskjeden overdose av stoffet paracetamol (10–15 g) kan gi livsfarlige forgiftningssymptomer og i verste fall føre til døden. Symptomer på forgiftning opptrer som regel først 1–3 dager etter inntaket. Hvis du samtidig drikker alkohol eller har en leversykdom, forverrer det forgiftningen. Hvis du har mistanke om overdosering, skal du oppsøke legevakt så snart som mulig.

Pinex (paracetamol) bør ikke brukes til barn under 2 år uten etter anvisning fra lege.Dessuten skal du ikke bruke Pinex (paracetamol) hvis du har dårlig fungerende lever eller nyrer. 


Smeltetabletter inneholder aspartam, som omdannes til fenylalanin i organismen. Derfor skal du ikke ta smeltetabletter hvis du har Føllings sykdom (en enzymdefekt som gjør at fenylalanin ikke kan brytes ned). 


Snakk med ditt lokale apotek eller legen din om dette.

Barn og sykdom

Du skal søke lege når:  • Et spedbarn har mer enn 38,5° C i kroppstemperatur 

  • Et større barn har mer enn 40° C i kroppstemperatur 

  • Kroppstemperaturen gjør plutselige hopp opp og ned

  • Barnet er omtåket og vanskelig å få kontakt med

  • Feberen har vart i mer enn to dager


Barn opp til to år skal kun få smertestillende medisin etter avtale med legen.


 

Parabener er et av de mest brukte konserveringsmidlene. De brukes i en lang rekke matvarer, i medisinske produkter og i kosmetikk. Det finnes flere typer parabener, og ofte brukes flere slags parabener i samme produkt for å konservere så effektivt som mulig.

Hvorfor har vi fjernet parabenene?


Noen parabener har vist seg å være hormonforstyrrende. Flere parabener er under mistanke for å redusere menns sædkvalitet, være kreftfremkallende og gi endret kjønnsutvikling hos mennesker. Man mener også at noen parabener kan virke som allergener, dvs. at bruken av parabenholdige produkter kan medvirke til allergiske reaksjoner.


Derfor er mange foreldre også skeptiske til å gi produkter som inneholder parabener, til barna sine. Vi har ønsket å imøtekomme det stigende ønsket om å unngå parabener, og har derfor utviklet Pinex Junior mikstur (paracetamol) uten parabener.

Les mer

Gi aldri barn under 2 år medisin uten etter anvisning fra lege.

Voksne med smerter

Gravide og ammende skal helst unngå all form for medisin. Men hvis du har behov for smertestillende eller febernedsettende, er paracetamol, som er virkestoffet i Pinex, det som anbefales.

Det er en god idé å velge et annet preparat til bakrus pga. paracetamols leverpåvirkning, som du kan ha allerede med bakrus.

Les mer

Det finnes spesialpreparater til migrene som er mer velegnet enn Pinex (paracetamol).

Fant du ikke det du søkte?

Send oss spørsmålet ditt. Oppgi kontaktinformasjonen din og spørsmålet nedenfor. Ansvarsfraskrivelse: Har du et akutt spørsmål, skal du kontakte legen din. Du må ikke vente på å få et personlig svar. Lovgivningen fastsetter at det ikke må gis personlige helseopplysninger i forbindelse med spørsmål. Actavis svarer derfor bare på generelle spørsmål om Pinex-produktene og deres funksjoner. Nye spørsmål og svar vil bli lagt til denne siden fortløpende.